65+ Calling Europe - Εργαστήρια για τα δικαιώματα των ατόμων 65+
- peoplebehindgr
- Nov 19, 2024
- 2 min read
Το νέο έργο της People Behind, με τίτλο "65+ Calling Europe", στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ισότητας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και στην αύξηση της συμμετοχής των ατόμων 65+ στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επίπεδο ΕΕ.
Μέσα από μια προσέγγιση "από τη βάση προς την κορυφή" (bottom - up) 82 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια που αφορούν στα δικαιώματα των ατόμων άνω των 65 ετών. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων εστίασαν σε μια σύντομη ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντάλλαξαν ιδέες, απόψεις και εμπειρίες για την καταπολέμησητων των ηλικιακών διακρίσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην ΕΕ. Συζήτησαν για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προάσπιση των δικαιωμάτων, αλλά και στον ρόλο των φορέων λήψης αποφάσεων, των Ευρωβουλευτών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν δικές τους ιστορίες αλλά και να καταγράψουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για το πώς θα μπορούσε η φωνή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας να γίνει πιο δυνατή.
Μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν από τις/τους συμμετέχουσες/οντες είναι:
«Έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και το σεβασμό, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είμαστε. Αυτά τα εργαστήρια μου υπενθύμισαν ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια φωνή που έχει σημασία».
«Συνειδητοποίησα ότι το να γερνάς δεν σημαίνει ότι ξεθωριάζεις. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, γιατί κάθε στάδιο της ζωής είναι πολύτιμο».
«Αυτές οι συζητήσεις με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι το να είσαι μεγαλύτερος δεν σημαίνει ότι είσαι αόρατος. Έχω το δικαίωμα να με βλέπουν, να με ακούνε και να με σέβονται».
«Τα εργαστήρια με βοήθησαν να καταλάβω πώς μπορώ να αγωνιστώ κατά των διακρίσεων. Η ηλικία δεν καθορίζει την αξία μας και πρέπει να το υπενθυμίζουμε αυτό στην κοινωνία».
«Ήρθα εδώ πιστεύοντας ότι ο χρόνος μου είχε τελειώσει, αλλά φεύγω με την πεποίθηση ότι μπορώ να συνεισφέρω στον κόσμο με ουσιαστικό τρόπο. Αυτό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο».



