Ασημένια οικονομία και επαγγελαμτικές προοπτικές των φοιτητών
- peoplebehindgr
- Dec 6, 2024
- 2 min read
Η Μαρία Ηλιοπούλου, συνιδρύτρια της People Behind βρέθηκε στο Ρέθυμνο όπου συμμετείχε σε ημερίδα αφιερωμένη στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής, μιλώντας για την Ασημένια Οικονομία.
Παρουσιάζοντας το έργο της People Behind εστίασε στις δυνατότητες και τις ευκαρίες που έχουν οι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν με την Τρίτη Ηλικία, όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνικής εργασίας, αλλά και επιχειρηματικότητας.
Αναπτύσσοντας εκτενώς τα δεδομένα της δημογραφικής κρίσης με τη γήρανση του πληθυσμού σε Ελλάδα και Ευρώπη να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, η Μαρία Ηλιοπούλου παρουσίασε πώς η People Behind διείσδυσε στο πεδίο των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ασχολούνται με τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, αναγνωρίζοντας το κενό στην "αγορά".

Καθηγητές, απόφοιτοι και επαγγελματίες από διάφορους χώρους παρουσίασαν εναλλακτικές επιλογές καριέρας σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές αναζητούν τον ρόλο τους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο πέρα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σημαντική ήταν η παρουσία αποφοίτων που διαπρέπουν σε διαφορετικούς τομείς. Η Ρένα Λυδάκη, επιμελήτρια στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ανέλυσε με την ομιλία της τις «απαιτήσεις» του επαγγέλματος της επιμέλειας και διόρθωσης κειμένων.
Εκπρόσωποι από τον χώρο των μουσείων, όπως η Βούλα Βασιλειάδη από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, ανέδειξαν τις ευκαιρίες στον πολιτιστικό τομέα, ενώ ο Βασίλης Βασιλειάδης παρουσίασε την εμπειρία του σε ένα πρόγραμμα ψυχικής φροντίδας που συμμετείχε.
Ο φοιτητής Δημήτρης Κουκάκης, δημοσιογράφος, μοιράστηκε τη δική του πορεία από τις ανθρωπιστικές σπουδές στα μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, ο Θοδωρής Βίτσος-Αναστασίου μίλησε για τις ομάδες δημιουργικής γραφής και θεάτρου που έχει δημιουργήσει, εμπνευσμένος από τα μαθήματα του πανεπιστήμιου, αναδεικνύοντας την αξία των ανθρωπιστικών σπουδών στην καλλιτεχνική παραγωγή.
Μια καινοτόμος προοπτική που παρουσιάστηκε, επίσης, στην ημερίδα από την Αντωνία Ποθουλάκη ήταν η συμβουλευτική φιλοσοφίας, ένας κλάδος που συνδυάζει τη φιλοσοφία με την πρακτική καθοδήγηση.
Για την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα μίλησε η Μαρία Πουλοπούλου, καθηγήτρια που διδάσκει Νέα Ελληνικά σε ξένους στο πανεπιστήμιο, εστιάζοντας στη δυναμική αυτής της αγοράς.
Ο απόφοιτος από τη Φιλοσοφική Σχολή, Γιάννης Μπλέτας, με την ομιλία του ανέδειξε τις προοπτικές στον χώρο του πολιτισμού.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, Γιάννης Κοκκινάκης, ανέδειξε τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας που μπορεί να έχει ένας απόφοιτος του τμήματος, καθώς επίσης στην ημερίδα συμμετείχε και η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, Κατερίνα Μπαντινάκη, για τις αντίστοιχες επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος.
Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν έμπνευση και να σκεφτούν νέες κατευθύνσεις για το μέλλον τους, ανακαλύπτοντας τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους, καθώς και πως μπορούν να τα αξιοποιήσουν δημιουργικά στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου με τίτλο «Μετά το πτυχίο: Επαγγελματικές Προοπτικές των Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής».